Bezoek Spinoza Lyceum Amsterdam - Daltongedachte uitwisselen

27 maart 2023

Op dinsdag 21 maart j.l. heeft een team van 8 leerlingen en 2 docenten van het Helen Parkhurst een bezoek gebracht aan het Spinoza Lyceum in Amsterdam. Het doel was om de Daltongedachte uit te wisselen en van elkaar te leren. Het team bestond uit leerlingen uit klas1, 2 en 3 uit Team Technasium A. Zij gaven met hun begeleiders Steven Mei en Jean-Paul Teunissen 2 workshops waar docenten van het Spinoza zich op konden inschrijven.

Bezoek Spinoza Lyceum Amsterdam - Daltongedachte uitwisselen

Workshop 1 ‘Daltonkernwaarden’
De eerste workshop ging over de 5 Daltonkernwaarden die vakkundig werden toegelicht door onze leerlingen. Hierbij gaven zij voorbeelden hoe ze deze Daltonkernwaarden niet alleen toepassen op school, maar ook daarbuiten.
De docenten die deelnamen aan de workshops gaven aan dat ze het heel knap vonden om te zien en horen hoe onze leerlingen precies wisten uit te leggen wat de Daltonkernwaarden inhouden en hoe zij dit kunnen koppelen aan ‘feedback’ met daarbij het gebruik van de Plenda. 

Workshop 2 ‘Daltonkernwaarden toepassen in de les’
In de tweede workshop lieten onze leerlingen zien hoe ze dit alles toepassen in een les, in dit geval een Daltonuur. Er werd zelfstandig gewerkt, samengewerkt, overlegd en gereflecteerd. Ook werden er vragen gesteld en beantwoord, overhoord, oplossingen bedacht en dat alles op het juiste geluidsniveau. Dit is Dalton zoals
het hoort.

Rondleiding Spinoza Lyceum
Na de workshops kregen de leerlingen een rondleiding door het historische gebouw op een prachtlocatie in Amsterdam Zuid en werden ze tot slot onthaald op de werkkamer van de rector, die hen nogmaals zijn grote complimenten gaf.
Na een heerlijke bagel was het tijd voor de terugreis. Het was een waardevol en geslaagd bezoek. 

25 jaar Helen Parkhurst
Het Spinoza Lyceum viert volgend schooljaar net als het Helen Parkhurst een jubileum. Wij bestaan dan 25 jaar, het Spinoza maar liefst 125 jaar en daarvan al 75 jaar een Daltonschool. Volgend schooljaar is het plan dat een team met leerlingen en docenten van het Spinoza een vergelijkbaar bezoek brengen aan onze school.  

Reactie van bestuurslid NDV n.a.v. ons bezoek aan het Spinoza Lyceum
Namens Marja Out, bestuurslid van de Nederlandse Daltonvereniging (NDV), kregen onze leerlingen en docenten een groot compliment. “Wat een leuke en enthousiaste leerlingen. Voor mij was het vooral ook heel inspirerend en ga dit initiatief zeker inbrengen in de Dalton Ontwikkel Groep.”